Aedes Sivrisineği ve Dang Humması, Yeryüzünde birden fazla sivri sinek türleri bulunmaktadır. Birçoğu değişik türde virüsler yaymaktadırlar ancak Aedes sivrisineğinin yaydığı virüs son derece tehlikeli ve ölümcüldür.
Aedes sinekleri beyaz işaretli çizgili bacakları olan siyah bir sinektir. Bu sinekler günde 100, 200 yumurta bırakırlar. Yumurtalarını sulak yerlere bırakırlar. Yaşam alanları, su olukları, saksılar, ağaç delikleri, su birikintilerini tercih ederler yani temiz su kaynakları gibi sulak alanları daha çok severler. Suya bıraktıkları larvaları suda dört gün yaşar ve hiç yemek yemeden oluşup, yetişkin bir sinek olarak yuvalarından çıkarlar. 400 metreden fazla uzağa uçamazlar. Aedes sinekleri renkli kıyafetleri değil daha çok koyu renk kıyafetlere gelirler yani koyu renk bir elbise üzerinizde varsa bu aedesler için çekicidir. Kısacası kıyafetin rengi ve ter kokusuna karşı duyarlıdır. Renkli kıyafetleri sevmezler. Bu etki tüm sivrisinekler için geçerlidir.


Aedes sinekleri üç tür virüs yayar bunlar dang, zikadır. Bu sinekler dang ve zika virüsü taşıyan birini ısırdığında virüs tükürük bezlerine bulaşır ardından bir başka kişiyi ısırdığında kolayca bulaştırır.
Aedes sinekleri Ortadoğu, Güney Amerika, Uzak doğu, Afrika, Avustralya, Hindistan, Karayip Adaları, Havai’de yaşarlar ve daha çok bu bölgelere yapılan yolculuk ve konaklama esnasında bu virüsler bulaşır.
Dang Humması Nasıl Bir Hastalıktır?
Aedes sineği ısırdığı anda yaşayacağınız muhtemel belirtiler şunlardır; Yüksek ateş, kusma, şiddetli karın ağrısı, nefes darlığı, karın ve akciğer boşluğunda oluşan sıvı toplanması, şiddetli akut ateş, baş ağrısı, göz ağrısı, diş eti kanaması, deri altı kanaması, burun kanaması, ciltte döküntü, şiddetli kas ve kemik ağrıları… bu belirtiler 24-48 saat içinde ortaya çıkar. Tedavi edilmediği takdirde hasta ani şok ve dolaşım yetmezliğinden ölebilir. Dang Hummasının yarattığı belirtiler şiddetli grip semptomlarıyla benzerlik göstermektedir.


Tanı ve Tedavi Süreci
Tahliller ve klinik tedavisiyle hasta düzeltilmeye çalışılır. Hastalığa özgü aşı çalışmaları devam etmektedir ancak net bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi hastalığın belirtilerine göre periyodik olarak yapılmaktadır.
Korunmak için ne yapılmalı?
Bu sineklerin yaşadığı bölgelere tatil için gitmek ya da iş seyahati yapmak zorunda kalırsanız eğer mutlaka açık renklerde kapalı kıyafetler, sivrisinek kovucular, cibinlik ve klimalı odaları tercih etmelisiniz. Dönüşün ardından mutlaka uzman bir doktora tetkik yaptırınız.