Böcekler, kemirgenler, Asalaklar, Parazitler ve Sürüngenler tarafından insan hastalığına neden olan ve çeşitli mikropları taşıyan mikroorganizmalara Haşere adını veriyoruz. Haşere nedir? Sorusunu sorgulayan pek çok kişi haşerelerin sadece böceklerden ibaret olduğunu düşünür. Oysa zararlı ve insan sağlığını hatta hayvan sağlığını tehdit eden tüm zararlı mikroorganizmalar haşere olarak geçer.
Haşereler denince şimdi artık ne kadar kalabalık bir canlı türüne hitap ettiğimiz anlaşılmaktadır. Haşere türlerine ilişkin yapılan araştırmalarda insan sağlığı üzerinde tehdit oluşturduğu ve hastalıklara sebebiyet vererek ölümcül sonuçlar doğurduğu kesinleşmiştir. Haşere türleri, kendi doğal yaşam alanlarındayken birden insanların yaşam alanlarına sızmaları nasıl oluyor sizce?
Bu soruya verilebilecek en iyi cevap, haşerelerin aç kalmalarıdır. Yani onların yaşam alanlarında besin kaynağı olamayışlarından ev ve iş yerlerimize girmektedirler. Haşere türleri sadece bir noktada çok tehlikelidirler. Bu tehlikeli durum da onların günlerce aç kaldıkları dönemlerdir. Aç kalan haşereler önlerine ne çıkarsa, tahrip eder ve yerler. Bu yüzden haşere ve haşere türlerine karşın dikkat etmemiz gerekmektedir.
Haşereler Evlerimize Kadar Nasıl Girerler? Hangi Yolları Tercih Ederler?
Haşereler zeki ve akıllıdırlar. Tek başlarına bencilce hayat süren türler çok azdır. Genelde tolu halde yaşarlar. Haşereler ir fırsatını bulup yaşam alanlarımıza girerler. Çünkü bu konuda üstün başarı sağlayabilmişlerdir.
- Çatlak duvarlar, Ahşap yapılı evlerde yarıklardan,
- Çatılardan ve Bacalardan içeri girerler,
- Satın aldığımız bir eşyanın jelatini veya bir kolinin içinden mutlaka çıkarlar.
- Evcil hayvanlarınıza bulaşırlar.
- Temiz olmayan Banyo-WC gibi alanların borularından gelebilirler.
- Mutfak lavabosundan, pis akarlardan, tesisat boruları arasındaki boşluklardan rahatlıkla evlerimize sızabilmektedirler. Haşereler aynı zamanda, kapı altlarından, eşiklerden, açık bırakılan kapı ve pencerelerden, cam kenarlarından içeri girerler.
Mücadele ve Yöntemler Nelerdir?
Haşerelerle baş etmek ne mümkündür. Her birisinin kendi içinde farklı fiziksel özellikleri bulunmaktadır. Haşerelerin kontrol altına alınması için kullanılan metotlar vardır. Bu metotlar sırasıyla;
- Sıvı İlaçlama
- Jel İlaçlama
- Kokulu ilaçlama,
- Kokusuz İlaçlama
- Fare İstasyonları ve düzenekleridir.
Sizlerde hayatınızda temiz ve hijyenik bir yer açmak istiyorsanız, o halde yapmanız gereken tek şey ilaçlama hizmetlerinden faydalanmanızdır.