
Tahta Kurusu ilaçlama yaptırmak isteyenler şunları mutlaka bilmeliler. Tahta kurusu küçük yapılı vücutları alttan ve üstten basık halde ve toplam vücudu üzerinde 3 çift ayakları bulunan kan emici böceklerdir. Baş bölgesinde iletişimini sağlayan ve tehlikeleri algılayan 1 çift antenleri bulunur. Yapı olarak ufak olan tahtakurularının boyları 1cm bulmaz genellikle birkaç mm’dir. Bilinen en büyük tahtakurusu 10mm geçmez. Tahtakurusu, çabuk üreyen ve çoğalan bir böcektir. Besin bulamadığında uzun zaman yaşayan bir böcek türüdür. Aç kaldığında hiç besinleri olmadığı zaman 2 yıla kadar yinede yaşar. Tahta kurusunun karın kısmı çok geniştir. İnsandan ve konakçısından doyuncaya kadar kan emerler. Genelde günde 4 – 5 defa kan emerler. Eğer bir insan üzerinde birden çok tahta kurusu olduğunu düşünürsek o insanın nasıl ısırıldığı ve nasıl kaşındığını görürsünüz. Sanki insanlar uyuz olmuş gibi kaşınırlar. Fakat insandan çok kan emdiği için daha çok acı hissedilir.
Tahta Kurusu Hakkında
Tahta kurusu dünya üzerinde birçok türleri bulunmaktadırlar. Üzerinde yaşadığı konakçısına ve yaşadığı ortama bağlı olarak farklı türleri vardır. Üzerinden geldiği konakçısına bağlı olarak farklı hastalıkları insana bulaştırırlar. Tahta kurusu, pire gibi başka konakçıda bulunduğu gibi insanlara da geçer ve hastalığı bulaştırmada etkin rol oynar. Bu bakımdan insanlar için hiç istenmeyen zararlı böceklerdir.
Tahtakurusunun ısırdığı yerler kabarır ve şişer. Bu kabarcıklar kaşınır, ısırılan yer kızarır. Sadece insan değil uçan kuşlar, kümes hayvanları, yaban hayvanlar ve evcil hayvanlar üzerinde yaşarlar. Evlerimize evdeki evcil hayvanlar üzerinden veya evimize gelen misafirlerden bulaşır. Tahta kurusu çok kan emdiği için ve vücudunda uzun zaman tuttuğundan dolayı çok pis kokarlar.
Tahta Kurusunun Özellikleri
Tahtakurusu ışığa karşı hassastırlar bu bakımdan geceleri aktif olup geceleri beslenirler.
Tahtakurusu kanatları olmadığı için uçmazlar. İnsana direk konakçılar sayesinde bulaşır.
Tahtakurusu üremesi ve çoğalması yumurta bırakmak ile olur.
Tahtakurusu yumurtasını evlerin kuytu karanlık bölgelerine, mobilya içlerine, parke altlarına, evin duvar yarıkları ve çatlaklarına yumurta bırakırlar. Bir tahta kurusu bir defasında 200 – 250 kadar yumurta bırakır. Tahta kurusu çabuk çoğaldığından dolayı yumurtadan çıkan her yavru beslenmek için ortamdaki konakçıya saldırır.
Tahta kurusu ilaçlama hakkında
Tahtakurusu ile mücadele çok önemli bir konudur. Tahta kurusu ilacı özel şartlarda hazırlanmalı. Tahtakurusu ilacı sağlık bakanlığı onaylı olmalı. Tahtakurusu ilaçlaması yapan kişi mutlaka işin eğitimini almış olmalı. Tahtakurusu çabuk üreyen ve çoğalan haşere olduğundan mutlaka yayılmadan önlem alınmalı. İlaçlama şirketi olarak bizler her zaman ve her haşereye karşı daima yanınızdayız. Tahtakurusu ilaçlama yöntemleri sisleme ve yoğun püskürtme ilaçlar kullanılarak yapılır. Bizler ilaçlama şirketi olarak 1990’lı yıllardan beri, hep yanınızdaydık ve hep yanınızdayız.
Tahta Kurusu İlaçlama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Tahta kurusu beslenmeden ne kadar yaşayabilir?
Tahta kurusu kan emerek beslenir. Vücut ağırlıklarının 5-6 katı kan emebilen tahta kuruları, emdiği kanı uzun süre bünyesinde muhafaza edebilir. Tahta kurusu hiç beslenmeden yaklaşık 550 gün yaşayabilir
Tahta kurusu ilaçlama yöntemleri nelerdir?
Tahta kurusu ilaçlamasında yoğun sıvı kokulu ilaç uygulaması ile ilaçlama yapılmalıdır. Tahta kurusu ile mücadelesi zor olan bir haşere olduğu için, ilaçlanacak mekanda baştan aşağıya çok dikkatli bir şekilde ilaçlama yapılması gerekir. Tahta kurusu ilaçlama işi muhakkak profesyonel ilaçlama firmalarına yaptırılmalıdır.
Tahta kurusunun vücut yapısı nasıldır?
Tahta kurusu vücut yapıları oval ve basık şekilde olan 6 ayaklı haşerelerdir. Boyları genellikle 3 ile 6 mm arasında değişen Tahta kuruları geceleri daha aktif olup, insanların kanını emerek beslenirler. Karın yapıları kan emdikçe genişleyebilen Tahta kurusu, günde 4-5 kere kan emebilir.
Tahta kurusu nerelerde yaşamaktadır?
Tahta kurusu kan emerek beslenen bir haşere olması nedeniyle, özellikle insanların yaşam alanlarında bulunurlar. Bu sebeple evlerimizde tahta kurusuna rastlamamız mümkündür. Tahta kurusu gruplar halinde, evlerimizde duvar yarıklarında, elbise dolapları ve mobilya içlerine yuvalanırlar. Geceleri daha aktif olan tahta kuruları, beslenmek amacı ile uyuyan insanların kanını emmek amacıyla yuvalarından çıkarlar. Bu nedenle Tahta kuruları geceleri daha sık görülürler.
Tahta kurusu mekanlarımıza nasıl yayılır?
Tahtakuruları evlere genellikle, dışarıdan alınan mobilyalar içerisinde gelerek, tahta ve ahşap eşyalar içerisinde ürereyerek çoğalırlar.
Tahta kurusu en sık ne zaman ortaya çıkar?
Tahta kuruları gündüzleri yuvalarında geçirirken, geceleri beslenmek amacıyla daha aktif olurlar. Uyku halinde olan insanların kanını emen tahta kuruları, bu nedenle geceleri daha sık görülür.
Tahta kurusu hastalık yayar mı?
Tahta kurusu kan emerek beslendiği için, hastalıklı birisinden emdiği kanı, bir başka kişiye aktararak hastalık bulaştırır. Tahta kurusu ağızlarından salgıladıkları bir salgı ile ısırdıkları yeri uyuştururlar. Bu nedenle tahta kuruları tarafından ısırılan insanlar, ısırıldıklarını fark etmezler.
Tahta kurusu ne renktir?
Tahta kurularının renkleri genellikle koyu kahverengi ile kızılımsıdır. Çoğunlukla bu renklerde olan tahta kurularının rekleri türüne göre farklılaşabilir.